Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Jegy nélkül a buszon: TEKH tagok a Hidrogén pályaorientációs napon

2024. március 7.

A közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése napjaink egyik legtöbbeket foglalkoztató témája. A probléma egyik lehetséges megoldási módja hidrogén üzemanyagcellás járművek használata, mely helyi szinten nulla emisszióval tud üzemelni. Bár az egyéni közlekedésben még messze van, hogy ez a technológia nagy számban elterjedjen, viszont nagyobb járművek, például autóbuszok esetében már reális célnak tűnik. Éppen ezért kezdett a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy országos roadshowt, melynek keretében bemutatják az érdeklődőknek a hidrogén hajtotta buszok előnyeit, továbbá lehetőséget adnak a tömegközlekedési vállalatoknak, hogy élesben próbálhassák ki az új technológiát. Ennek a rendezvénysorozatnak a miskolci állomásán vettek részt a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának hallgatói 2024. február 22-én.

 

A hidrogénbusz Miskolcon, 2024. február 3-án
(fotó: Kaposvári László)

 

A rendezvényt két célcsoportnak, egyetemisták és középiskolások számára is meghirdették, de külön programmal. A rövid megnyitó és a helyszínt biztosító MVK Zrt. vezérigazgatójának bevezetője után a szakmai nap első részében a hidrogén alapú technológiák előnyeiről, valamint jövőbeli lehetőségeiről beszélt Mayer Zoltán, a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület szakértője. Ezt követően Dr. Hanula Barna járműmérnök, a Széchenyi István Egyetem oktatója tartott előadást a mérnöki szemlélet fontosságáról és az új struktúrájú energiagazdálkodásról. Végül pedig Dr. Vadászi Marianna, a Miskolci Egyetem MFK Bányászat és Energia Intézetének tanszékvezető egyetemi docense a magyarországi kitermelhető hidrogénkészletekről és az ország jövőbeli hidrogénellátásáról adott elő.

A program második felében a résztvevők megtekinthették a Solaris Urbino 12 electric H2 típusú tesztjárművet, majd egy rövid próbamenet után a buszok működéséről és képességeiről, valamint a töltőinfrastruktúra működéséről hallhattak érdekes és fontos információkat.

 

Hidrogén üzemanyagcellás busszal ismerkedtek a hallgatók
(fotó: Végh Csaba [Miskolci Egyetem])

 

A nyár folyamán folytatódik a tesztelés Miskolcon. Az eddigi tapasztalatok alapján mind az utasok, mind pedig az üzemeltetők elégedettek a hidrogénbusszal, ezért lehetséges, hogy pár év múlva az ehhez hasonló járművek már a magyar városok utcaképének szerves részét fogják képezni.

 

Az eseményről videó is készült, mely megtekinthető az MFK HÖK TikTok oldalán: tiktok.com/@mfkhok/video/7338484650664283425?_r=1&_t=8kQwaujLLZh.

Az MVK cikke az eseményről: mvkzrt.hu/aktualis/tobb-mint-szaz-diak-vett-reszt-humda-miskolci-palyaorientacios-napjan.

A Miskolci Egyetem cikke az eseményről: uni-miskolc.hu/hirek?news_id=5149.