Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Geotermikus fúrási terepgyakorlat Nyíregyházán

2024. március 9.

Magyarországon (és a világ számos pontján) rengeteg vállalat és városvezetés tekint zöld energia-alternatívaként a geotermikus energiára, elsősorban fűtés szempontjából. Így került sorra az egyik játékgyártó európai nagyvállalat nyíregyházi telephelye is, ahol jelenleg a Rotaqua Kft. folytat kutatófúrást. Ezen a fúráson vettünk részt 2024. február 13-án és 20-án, összesen 12 fővel.

Ennek  során megismerhettük a fúrás minden apró részletét a beszállítástól kezdve, a különböző kiszolgáló egységeken át, magával a fúróberendezéssel bezárólag, mely az egyik legnagyobb hazánkban. Emellett hallottunk a különböző eltérő fúrási technikákról, illetve arról is, hogy milyen módon kell az adott fúrást dokumentálni, geológiailag leírni, ki milyen feladatokat lát el stb. Természetesen megtanultuk, hogy a legtöbb és legbonyolultabb feladat akkor van, amikor valami nem a terv szerint alakul, de szerencsére erre ennél a fúrásnál kevés példát láttunk. Élményekkel és hasznos tapasztalatokkal tértünk haza a családias hangulatú szakmai kirándulásról.

Köszönjük Kasó Attila geológus, bányamérnök és geotermikus szakmérnök úrnak, hogy mindkét alkalommal személyesen vezetett végig bennünket a telephelyen, továbbá köszönetet mondunk az MFK-nak az autóbusz biztosításáért és Dr. Kovácsné Federer Gabriella egyetemi docensnek, aki a csoport kíséretére vállalkozott.

 

Írta: Gyenes Iván