Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A TEKH információs kampánya a nyersanyagokkal kapcsolatos kutatások támogatása érdekében

2023. december 17.

Klímabarát szénipar – fenntartható energiaipar

A TEKH Szakkollégium részéről Prof. Dr. Földessy János professzor emeritus tartott előadást a 2023. november 16-án Bükkábrányban megtartott konferencián. Az itteni bányászat sorsával és jövőjével foglalkozó konferencián számos MVM-vezető, tudományos szakember, illetve politikus vett részt. A professzor a lignitek mikroelem tartalmáról adott elő, de rámutatott az esetleges lehetőségekre (Ag, Ni, Sc) és a további értékeléshez szükséges adatok hiányára, amiket most még pótolni lehetne.

 

A TEKH Szakkollégium a Bányászati Dolgozók Szakszervezetének tagozati ülésén

A Bányászati Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) Bányászati Tagozata meghívására Prof. Dr. Földessy János professzor emeritus 2023. november 15-én tartott előadást Szegény gazdag ország – Hazánk alig ismert kiaknázatlan ásványi erőforrásai címmel. Összefoglalójában számos területet érintett – többek között a Mecsek metánvagyonát, az alföldi termálvizeink lítium dúsulásait, a rudabányai vasérc-előfordulás helyén megkutatott réz-, ólom- és cinkérceket, illetve baritot. Kiemelte az ásványi nyersanyagainkhoz kapcsolódó fontos kérdéseket, így többek között az ellátásbiztonságot, a nemzeti jövedelem növekedését, valamint a helyi lakosság számára várható előnyöket. Az előadása ide vagy a képre kattintva elolvasható és meghallgatható.